ד"ר דוד שרים- עו"ד רשלנות רפואית- על רשלנות רפואית בלידה
ניהול לידה זו אומנות מורכבת. הצוות הרפואי בחדר הלידה צריך לקחת החלטות קריטיות בזמן קצר ולדאוג לבריאותם של שניים – גם של היולדת וגם של העובר. כל סימן שמופיע, גדול או קטן, מאותת על הבאות ויש להתייחס אליו בתשומת לב רבה. היכולת של הצוות לדעת מה קורה עם העובר בכל אחד משלבי הלידה הוא מוגבל, ולכן יש חשיבות רבה למידע שמקבל הצוות מהמוניטור אליו היולדת מחוברת במהלך הלידה. המוניטור מנטר את קצב הלב של העובר, ועל הצוות לבדוק כל הזמן האם קצב הלב עולה או יורד, מה המהירות שלו ופרמטרים נוספים, ועל ידי כך על הצוות לפרש את מצבו של העובר בכל רגע נתון ולקחת החלטות על אופן המשך ניהול הלידה בהתאם.
רשלנות רפואית בלידה יכולה להתרחש למשל כאשר התינוק עובר בתעלת הלידה וחבל הטבור מתקפל, או במצב של היפרדות שליה, וכתוצאה מכך לא מגיע חמצן למוחו של העובר, דבר שעלול לגרום לו לנזקים נוירולוגיים. מדובר בתקלות אפשריות, והן נחשבות לרשלנות רפואית כאשר התגובה של הצוות הרפואי בחדר הלידה לא מספיק מהירה, או שהחילוץ של העובר לא מספיק מהיר, או שהצוות ממשיך בלידה רגילה למרות שלפי הנתונים צריך לעבור ללידה בניתוח קיסרי, ואז אנחנו מקבלים מצב שבו לא הגיע חמצן למוחו של העובר והתוצאה היא שנולדים ילדים עם נזקים נוירולוגיים בדרגות שונות עד לשיתוק מוחין.
רשלנויות רפואיות נוספות בלידה יכולות להיות כאלו שמופיעות גם בשאר ההליכים הרפואיים, כגון: הרופא לא מראיין את היולדת, הוא לא יודע מה המשקל המוערך של העובר, הוא לא יודע למה היא הגיעה לבית החולים והאם היא הגיעה עם דימום או לא. כל אלה תהליכים שגרתיים שכל רופא חייב לקיים אותם בתחילת המפגש הרפואי עם המטופל ובוודאי עם היולדת בחדר הלידה.
על מנת לדעת האם באמת התקיימה רשלנות רפואית בלידה, חשוב לשמוע את הסיפור של היולדת, האם התלוננה על משהו ולא התייחסו אליו, האם היה רגע שהצוות הרפואי בחדר הלידה היה נרעש כתוצאה ממשהו שקרה בחדר, ואז להשוות את הסיפור עם תיק הרפואי של היולדת, שם צריכות להיות התשובות לכל הדברים שהתרחשו בחדר הלידה ובפרט תרשים המוניטור בו נמדד קצב לב העובר. הצלבה בין הסיפור של היולדת, לבין התיק הרפואי והמוניטור של העובר אמורה לספק את המידע על מה שבאמת התרחש בחדר הלידה.
צריך לזכור שהיולדת נמצאת בחדר הלידה בסיטואציה מאוד מלחיצה ובנוסף גם מאוד כואב לה. למרות זאת ועל מנת למנוע תקלות, חשוב מאוד שהיולדת תשים לב שיש תקשורת בינה לבין הצוות הרפואי, שהצוות הרפואי יודע מה התרחש אצל היולדת לפני שהגיעה לחדר הלידה, למשל על דברים כגון: האם הייתה ירידת מים, האם היה חום, האם היה דימום ועוד. בנוסף, חשוב שכאשר היולדת, בעלה או בן משפחה שנמצא לידה, מרגישים שמשהו לא בסדר, הם יתעקשו שיקראו לחדר הלידה רופא מומחה.